Chceme vám pripomenúť, že máme pre vás širokú ponuku produktov so super zľavami:

Rozmery obálok a veľkosti obálok

Úspešné zasielanie závisí od množstva rôznych faktorov, ale každý, kto zasiela balík, list, pohľadnicu, vizitky, dar alebo blahoprianie, má hlavným cieľ a tým je zabezpečiť, aby adresát otvoril to, čo mu bolo zaslané a venoval tomu pozornosť.

Tak, ako niekto vyvíja najväčšie úsilie pri balení darčeka, aby vyzeral atraktívne, čistá biela obálka dodá formálnosť a eleganciu. Niekedy ide aj o niečo viac, než len o poslanie pohľadnice v typickej hnedej obálke - niekedy musí práve obálka zatraktívniť jej obsah. Aj keď ide len o bielu obálku, v ktorej je faktúra za dodané produkt alebo služby.

Práve preto je dôležité správne rozumieť veľkostiam obálok, aby ste si na našej webovej stránke vedeli zvoliť tie správne rozmery podľa vašich konkrétnych potrieb. Každá veľkosť je vhodná pre iný účel, a to obzvlášť vo svete biznisu. Niektoré typy obálok sa môžu pre verejnosť zdať zvláštnym výberom, ale v skutočnosti sú veľmi užitočné v určitom špecifickom obchodnom kontexte.



V tomto manuáli vám ponúkame detailné vysvetlenie veľkostí obálok, ako aj informačné grafiky a tabuľky, ktoré vám umožnia lepšie porozumieť rozdielom medzi jednotlivými modelmi: od štandardných alebo modelových veľkostí obálok, až po tie s veľkými rozmermi, DL obálky a množstvo ďalších.

Berte na vedomie inštrukcie, ktoré uvádzame nižšie a využite nástroje, ktoré vám ponúkame. Je to jediná možnosť, ako nájsť najlepšie riešenie pre vašu konkrétnu situáciu! Ak máte nejaké otázky, majte na pamäti, že sa môžete obrátiť na náš tím zákazníckych služieb, ktorý je vám k dispozícii, aby vám vo vašej situácii poradil a odporučil služby, ktoré budú najviac zodpovedať vašim potrebám, či už tým súkromným alebo pracovným.

Majte na pamäti, že nástroj, ktorý často využívajú profesionáli na zefektívnenie zasielania, je hromadné zasielanie. Naše tlačiarne dokážu vytlačiť logo vašej spoločnosti alebo osobnú značku na každú z našich obálok, a preto nezabudnite, že si môžete vyžiadať cenovú ponuku zodpovedajúcu vašim potrebám a to bez záväzkov.

Veľkosť

je

rozmer

Aby ste lepšie porozumeli tu uvedený možnostiam, pozrite si nasledujúce informačné grafiky, kde je zobrazené, ako vyzerajú stredne veľké obálky v porovnaní s malými a veľkými. Napríklad, obálky C5 a C6 sa považujú za stredne veľké obálky, či už sa jedná o čisto biele alebo farebné obálky.

Štandardizovaná infografika ISO veľkosti obálok

Aká je štandardná veľkosť obálky?

Pre zorientovanie je užitočné mať na pamäti, že C4 je veľkosť obálky "folio", C5 je "štvrtinová" veľkosť a C6 je tradične považovaná za štandardnú veľkosť listu, aj keď, ako sa neskôr dozvieme, to nie je veľkosť, ktorá by bola najviac používaná vo firmách.

Výber písmena "C" a k nemu pridružené číslo nie je náhodné. Spĺňa štandard ISO 216 , ktorý zámerne štandardizoval klasifikáciu obálok. Čísla sa navzájom týkajú: naznačujú, že veľkosť obálky je polovičná veľkosť z tej predchádzajúcej. Tým pádom je C3 polovičná veľkosť z C2, C4 je polovičná veľkosť z C3, atď.

Navyše, presne zodpovedajú rozmerom hárku papiera. Niekoľko príkladov: obálky C3, ktoré sú relatívne veľké, sú navrhnuté tak, aby sa do nich zmestili hárky papiera DIN A3; obálky C5 sú vytvorené pre veľkosť papiera A5; a relatívne malé obálky C8 majú ideálne rozmery, aby sa do nich dal vložiť hárok papiera DIN A8. Tieto a ďalšie informácie o tomto systéme môžete nájsť v nasledujúcej tabuľke.

Tabuľka s rozmermi obálok od veľkosti C0 do C10


Názov Veľkosť (mm) Ekvivalenty formátu
C0 917 x 1.297 mm
A0 hárok papiera
C1 648 x 917 mm A1 hárok papiera
C2 458 x 648 mm A2 hárok papiera
C3 324 x 458 mm A3 hárok papiera
C4 229 x 324 mm A4 hárok papiera. A3 hárok zložený na polovicu
C5 162 x 229 mm A5 hárok papiera. A4 hárok zložený na polovicu
C6 114 x 162 mm A6 hárok papiera. A4 hárok zložený na 3 rovnaké časti
C7 81 x 113 mm A7 hárok papiera. A5 hárok zložený na 4 rovnaké časti
C8 57 x 81 mm A8 hárok papiera
C9 40 x 57 mm A9 hárok papiera
C10 28 x 40 mm A10 hárok papiera


Navyše k týmto veľkostiam existujú aj iné základné modely, ktoré nie sú označené písmenom "C". Tieto uvádzame v nasledujúcej tabuľke s krátkym popisom ich hlavného použitia. Prosím, berte na vedomie, že existujú aj iné, voľnejšie a špecializovanejšie možnosti, ako napríklad veľkosti, ktoré sa používajú pri obálkach na pozvánky, ktoré nekopírujú žiaden presne stanovený vzor alebo štandard. Mnohé z takýchto obálok sú štvorcové obálky, so stranami s rovnakou dĺžkou.

Názov Veľkosť (mm) Ekvivalenty formátu
C5+ 162 x 235 mm Hárok papiera A5. Raz zložený hárok A4
DL 110 x 220 mm Hárok A4 zložený na 3 rovnaké časti pozdĺž širšej strany
DL+ 114 x 229 mm Hárok A4 zložený na tretiny ("plus" formát)
E4 280 x 400 mm Hárok papiera B4
B4 250 x 353 mm Formát na vloženie obálky C4
B5 176 x 250 mm Formát na vloženie obálky C5
B6 125 x 176 mm Formát na vloženie obálky C6

Ak by ste chceli ísť do hĺbky výpočtov použitých na stanovenie týchto rozmerov a pomerov, môžete sa pozrieť túto stránku, na ktorej sú uvedené ďalšie série, ako napríklad B, ktorá sa bežne používa pri príprave kníh.

DL: Veľkosť najpouživanejšej kancelárskej obálky

Keďže v dnešnej spoločnosti je to veľmi dôležité a hlboko zakorenené, je taktiež podstatné spomenúť ďalší typ obálky na listy: DL. Je ekvivalentom pre vyššie spomenutú C6, pretože je dlhšia (po pozdĺžnej strane) s kratšou výškou. Jej rozmery sú 220 x 110 mm. Keď myslíme na „kancelársku" obálku, vo všeobecnosti máme na mysli práve túto veľkosť. Inými slovami, táto obálka je navrhnutá na to, aby pojala hárok papiera DIN A4 zložený na tri rovnaké časti.

V absolútnych číslach je veľkosť 220x110 mm tá, s ktorou sme mali najviac dočinenia, keďže dokumenty, ktoré nám firmy posielajú do našich schránok, majú práve tento formát. Sú to obálky na zasielanie faktúr, listy vítajúce nových zákazníkov a množstvo iných vecí.

Je to obálka bežne používaná firmami ako je Slovenská pošta, hoci každá pobočka štátnej pošty ponúka pre určitých používateľov tiež modely C6 v bielej farbe, ktorá je väčšinou lacnejšia ako farebné obchodné obálky.


Formáty obálok pre špeciálne použitie

V Svetobalok.sk pracujeme nielen s najbežnejšími formátmi obálok, ale taktiež s modelmi, ktoré sú už z rôznych dôvodov menej bežné pre širokú verejnosť, aj keď majú svoje využitie. Napríklad, sú to obálky s okienkami: s malým otvorom, ktorý umožňuje vidieť časť obsahu obálky zvonku.

Táto vlastnosť sa väčšinou využíva pri normálnych obálkach veľkosti DL: spoločnosti umiestnia hlavičku na liste tak, že keď sa list zloží určitým spôsobom, zasahuje to do vyššie spomínaného okienka, a tak zobrazí informáciu pre príjemcu (meno, priezvisko, ulicu, PSČ, atď.), čím sa odstraňuje nutnosť navyše vytlačiť tú istú informáciu druhýkrát na samotnú obálku, čím dochádza k eliminácii dodatočných nákladov s tým spojených.

S kartónovou vložkou na certifikáty alebo diplomy, s klinom pre širšie otvorenie, aby ste tam mohli vložiť ruku, v tvare vrecka... Katalóg na Svetobalok.sk ponúka široký výber riešení, a ten vám môžeme doručiť k vaším dverám po jednoduchom kliknutí.

Niektoré ďalšie modely, ktoré sa priamo netýkajú rozmerov obálok a ktoré sú k dispozícii na našej webovej stráne, sú nepriehľadné obálky. Tento názov nesie obálka, ktorá nepresvitá, ani keď sa podrží oproti svetlu, či už z dôvodu, že má plnú farbu, alebo kvôli špeciálnemu vnútornému povrchu, prípadne z iného dôvodu.

Okrem modelov, ktoré sme spomenuli vyššie, je možné, že sa stretnete s rôznymi formátmi obálok, keďže existuje veľa rôznych klasifikácií, ktoré sa nie vždy týkajú rozmerov obálok: napríklad môžu mať špeciálne vlastnosti papiera alebo výrobného materiálu, alebo rôzny spôsob zasielania.

Orientácia na šírku, s okienkom, s otváraním po dĺžke

Orientácia na šírku, s okienkom, s otváraním po dĺžke
orientácia na výšku, s okienkom, s otváraním po šírke

Orientácia na výšku, s okienkom, s otváraním po šírke
Typ s otváraním po šírke

Typ s otváraním po šírke
Automatické uzatváranie, s navlhčovacím uzatváraním a samolepiace
Orientácia na výšku, s otváraním po šírke, s okienkom

Orientácia na výšku, s otváraním po šírke, s okienkom
Orientácia na šírku, s otváraním po šírke, s okienkom

Orientácia na šírku, s otváraním po šírke, s okienkom
S klinom, s otváraním po šírke

S klinom, s otváraním po šírke
Objemová obálka na zasielanie väčších množstiev papiera
Obálka s kartónovou zadnou časťou, s otváraním po šírke

Obálka s kartónovou zadnou časťou, s otváraním po šírke
S potlačou inštrukcií "Please Do Not Bend".
Na pracovné plány, certifikáty a diplomy


Ďalšie informácie okrem rozmerov obálky: typy uzatvárania

Uzatváranie obálky je ďalším kľúčovým aspektom pri snahe zvoliť si ten správny model. V Svetobalok.sk tomu venujeme veľkú pozornosť. Jednou z najvýhodnejších možností je samolepiace uzatváranie: na vnútornej strane chlopne je malé množstvo lepiacej vrstvy, takže po odstránení ochranného prúžka ju môžete bezpečne zalepiť a zabrániť jej otvoreniu.

Taktiež existujú obálky s uzatváraním String&Washer, ktoré nie sú veľmi praktické v prípade hromadného zasielania, ale môže byť vhodná pri zasielaní špecializovaného, osobného listu príjemcovi. To isté platí pre sponku, ktorá sa uzatvára zaklapnutím.

Jedným z prémiových riešení sú obálky s magnetickým uzatváraním: je to zaujímavé a sofistikované riešenie, ktoré umožňuje otvoriť a zatvoriť obálku viac ako jedenkrát, ak je to potrebné. A to je len začiatok ich zoznamu: obálky so zámkou, so záhybom, s navlhčovacím uzatváraním, atď. Na našej webovej stránke nájdete množstvo možností.

Chlopňa s navlhčovacím uzatváraním

Chlopňa s navlhčovacím uzatváraním
Samolepiace

Samolepiace
Automatické uzatváranie

Automatické uzatváranie
Bez lepidla

Bez lepidla
Otváranie na hornej strane

Otváranie na hornej strane
String & Washer

String & Washer
Chlopňa so záhybom

Chlopňa so záhybom
Magnetické

Magnetické
S háčikom

S háčikom
So zámkou

So zámkou


Chlopne obálok: vymedzenie rozdielov

Chlopne obálok sú ďalším detailom, ktorý odlišuje dizajn a použitie každého modelu. Aktuálne najbežnejšou možnosťou je typ s otváraním po dĺžke, ktorý má malý prúžok papiera s lepidlom (alebo iný systém uzatvárania). Je ľahké ju otvoriť aj zavrieť. Chlopne pozdĺž dlhšej strany obálky sú väčšinou obdĺžnikové, hoci pri niektorých modeloch sa stretávame aj s okrúhlym tvarom.

Tradičnejšou a viac vintage možnosťou je chlopňa v tvare kosoštvorca: klasická trojuholníková chlopňa so špičkou, ktorá po tom, čo sa chlopňa uzavrie, zachádza do polovice vonkajšej strany obálky.

S otváraním po dĺžke, s okrúhlou chlopňou

S otváraním po dĺžke, s okrúhlou chlopňou
s navlhčovacím uzatváraním, vhodné do niektorých poštových strojov
S otváraním po dĺžke, s obdĺžnikovou chlopňou

S otváraním po dĺžke, s obdĺžnikovou chlopňou
s navlhčovacím uzatváraním, na manuálne vloženie

S otváraním po dĺžke, s automatickým uzatváraním

S otváraním po dĺžke, s automatickým uzatváraním
na manuálne vloženie

S otváraním po dĺžke, s lichobežníkovou chlopňou

S otváraním po dĺžke, s lichobežníkovou chlopňou
s navlhčovacím uzatváraním, vhodné do určitých poštových strojov .
Šikmá, chlopňa s kosoštvorcovou chlopňou

Šikmá, chlopňa s kosoštvorcovou chlopňou
banková obálka s navlhčovacím uzatváraním, na manuálne vloženie

Chlopňa na vloženie

Chlopňa na vloženie
Es navlhčovacím uzatváraním, obálky na oslavy/udalosti


Obálky s uzatváraním po dĺžke so samolepiacou chlopňou

Obálky s uzatváraním po dĺžke so samolepiacou chlopňou
na manuálne vloženie



Formát obálky je všetko ... takmer

Teraz, keď už máte prehľad o rôznych formátoch, ste si možno uvedomili, že výber tej správnej obálky je kľúčový nielen z estetického hľadiska, ale taktiež z hľadiska účelu použitia každého modelu. DL pre hromadné zasielanie, obálky C4 pre vloženie dôležitých dokumentov vo formáte A4, obálky C7 pre zasielanie malých pohľadníc s osobným venovaním...

Mimo vyššie uvedeného musíte mať na pamäti aj ostatné kritériá, ako je materiál, farba, či už by mala mať obálka okienko alebo nie, a ak áno, kde by malo byť umiestnené, typ uzatvárania obálky vhodný pre daný koncept prijatia, atď.

Nech hľadáte čokoľvek, nájdete to na našej webovej stránke: či už normálne veľkosti obálok, prípadne veľmi veľké, alebo tie malé. Objednajte si online, aby ste mohli svoju zásielku poslať za čo najlepšiu cenu!